PENSII MAI MARI DIN 2024

0
321

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi, în luna ianuarie, o majorarea a venitului cu aproape 14%, adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va creşte cu aproape 250 de lei.

Dintre aceştia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creşterea va fi în medie de 40%. Dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla.  De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare şi a iesit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei. Un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare şi are acum o pensie de puţin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare cu aproape 90% a venitului. Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri.

Noua lege a pensiilor va rezolva inechităţile din sistem, promit oficialii. Femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut sau adoptat. În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035, pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spaţiu sigur de lucru. Românii vor putea cumpăra în continuare vechime în munca pentru cel mult 6 ani, în baza unui contract de asigurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

86 + = 88