MAI MULTE ȚĂRI EUROPENE AU REINTRODUS CONTROALE LA FRONTIERE

0
267

10 țări membre Spațiului Schengen au anunțat că reintroduc controalele la frontiere.  S-a ajuns aici de teama atentatelor teroriste, în contextul războiului din Orientul Mijlociu.

Italia, Austria, Germania, Norvegia, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Franta și Danemarca sunt statele care reintroduc controalele la frontieră, pentru o perioadă determinată, asa cum cere Codul Spatiului Schengen.

Italia este cea de-a zecea tara care  a informat Comisia Europeana ca va efectua verificari la granita cu Slovenia între 21 si 30 octombrie, de teama unor atacuri teroriste, dar si pentru a preveni migratia ilegala. Termenul ar putea fi prelungit.

Austria a introdus de miercuri controalele la frontiera cu Cehia și încă de la inceputul lunii face verificări la frontierele cu Slovacia. La fel se întâmplă în Cehia si Polonia. Toate aceste țări vor să îi descurajeze pe traficanții de migranți.

Germania, destinatia principala pentru refugiatii din Siria si Afghanistan, are controale la frontierele cu Polonia, Cehia si Elvetia.

Reintroducerea unor astfel de controale in spatiul Schengen se face doar în măsuri excepționale. Sunt temporare si nu presupun verificarea tuturor persoanelor și vehiculelor care traversează o graniță internă Schenghen. Comisia Europeana isi poate spune opinia, dar nu poate opri decizia unui stat membru de a reintroduce controalele la frontiera. Pe de alta parte, nu exista o procedura oficială de suspendare a acordului privind spatiul Schengen.

Ministrii europeni de Interne reuniți la Luxemburg au discutat și despre progresele facute de Romania si Bulgaria.

Austria și Olanda sunt singurele două state membre care se opun aderării României și Bulgariei. Ambele țări sunt tratate la pachet de Austria, care nu are argumente clare pentru respingerea țării noastre.

De la Luxemburg nu au implicat un vot sau o promisiune de aderare. Avem șanse la ultima reuniune din acest an, în decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + = 20