RCA PENTRU TROTINETE SI BICICLETE ELECTRICE

0
251

Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) pentru trotinete nu este încă obligatorie, dar România trebuie să se conformeze unei directive UE care va trebui transpusă și în legislația noastră până la finalul acestui an. În consecință, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică pe pagina sa de internet un proiect de lege care modifică legislația referitoare la RCA.

Una dintre cele mai importante modificări ține de modificarea noțiunii de „vehicul” și se adaugă o definiție pentru „utilizarea unui vehicul”. Astfel, este considerat vehicul orice mijloc de transport cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h, precum și orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul, indiferent dacă este cuplată la acesta sau nu.

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 67 = 74