ALTE PROMISIUNI PENTRU BANCA DE GENE

0
279

Ministerul Agriculturii va sprijini Banca de Resurse Genetice  Vegetale de la Buzău pentru a accesa fonduri europene necesare investiţiilor. Asigurarea a venit din partea ministrului Florin Barbu cu ocazia vizitei sale de luna trecută, de la Buzău. Acesta a promis că va solicita Comisiei Europene sprijin financiar pentru extinderea proiectului.

La rândul său, directorul Băncii de Gene din Buzău, cercetătorul Costel Vânătoru, a transmis ministrului Agriculturii și premierului Marcel Ciolacu că trebuie găsite soluții pentru a menține acest proiect ,,în viață”. Asta în contextul în care resursele depozitate aici sunt mai prețioase decât cele păstrate de Banca Națională a României, pentru că asigură hrana și viața.

Demersurile pentru înființarea Băncii de Gene din Buzău au început în 1996, iar de atunci au fost schimbați șase miniștri ai Agriculturii. În septembrie 2019, în ultima ședință de guvern a premierului Viorica Dăncilă, ministrul Petre Daea a emis un act normativ, care parafa înființarea Băncii. Neavând stipulate, totuși, surse de finanțare, timp de doi ani unitatea nu a putut funcționa. În 2022, Banca de Gene din Buzău și-a început activitatea, însă doar cu câțiva angajați, o problemă cu care se confruntă și în acest moment.

Având în vedere că aproape jumătate din organigrama de funcţii a Băncii de Gene a fost blocată, iar instituția nu funcţionează la parametri aşteptaţi, ministrul Agriculturii a promis că va solicita deblocarea posturilor.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău este o instituţie publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Instituția are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 + = 28