INIȚIATIVA LEGISLATIVĂ PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE DROGURI, ” 2 MAI” A FOST DEPUSĂ LA CAMERA DEPUTAȚILOR

0
238

Propunerea legislativă „2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă astăzi la Camera Deputaţilor şi va intra pe traseul legislativ.  Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu,  precizeaza că prin această iniţiativă se propune eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri.

De asemenea, se propune creşterea de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani a pedepselor prevăzute de lege  pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Modernizarea legislaţiei în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât, la finalul lui 2022, Agenţia UE anti-drog monitoriza peste 900  de noi substanţe psihoactive. Aceste substanţe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătăţii decât drogurile tradiţionale, iar preţul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri.

În prezent, cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de substanţe psihoactive este de 12 ani. Consumul acestor substanţe la vârste fragede, provoacă consecinţe severe asupra creşterii şi dezvoltării umane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + = 13