SALARIUL MINIM PE ECONOMIE CREȘTE DE LA 1 OCTOMBRIE

0
249

Salariul minim crește de la 1 octombrie de la 3.000 la 3.300 de lei brut, ceea ce înseamnă 2.079 de lei net. Aproximativ 2 milioane de români vor beneficia de această creștere. Se amână, în schimb, majorarea salariului minim pentru lucrătorii din construcții și agricultură, deoarece noile calcule  arată că acești angajați ar urma de fapt să piardă la salariu prin introducerea contribuției la sănătate.

Sindicatele avertizează că majorarea salariului minim va fi mult mai mică, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare.

De principiu, este o creștere de 180 de lei de la 1 octombrie, însă odată cu intrarea în vigoare a actului normativ pe care guvernul și-a asumat răspunderea, salariul minim net crește cu doar 90 de lei.

Noul salariu minim pe economie ar fi avut mai mulți bani, legat de acest lucru, dacă se păstra deductibilitatea de 200 lei.

Premierul a retras în ultimul moment de pe ordinea de zi ordonanța de urgență care viza creșterea salariului minim pentru constructori, agricultori și cei din industria alimentară. Ajustarea ar fi fost prea mică, iar salariații din aceste categorii profesionale ar fi pierdut la salariu, odată cu obligația de a plăti contribuția pentru sănătate.

Nu e clar dacă majorarea salarială pentru cele 3 categorii se va face după intrarea în vigoare a pachetului fiscal-bugetar sau mai repede.

Legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea nu a intrat încă în vigoare, deoarece urmează un control de constituționalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =