GUVERNUL ADOPTĂ ASTĂZI PACHETUL DE MĂSURI FISCAL-BUGETARE

0
315

Guvernul se reunește luni în ședință pentru a adopta proiectul de lege prin care sunt introduse măsurile fiscale și pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Imediat, va fi trimisă cererea de asumare a răspunderii în Parlament, iar marți sau miercuri ar putea avea loc ședința comună pentru asumarea răspunderii. Parlamentarii vor putea depune amendamente. Din acest moment, timp de 3 zile va putea fi inițiată o moţiune de cenzură. Dacă acest lucru nu se întâmplă, proiectul de lege se consideră adoptat.

Proiectul introduce cota de TVA de 5% pentru energia termică, lemnele de foc, manuale, cărți și bilete de teatru. Pentru alimente și medicamente rămâne TVA de 9%, iar cota de 19% se va aplica pentru berea fără alcool și produsele cu un conținut ridicat de zahăr.

Se elimină facilitățile fiscale, astfel că angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor trebui să achite contribuția la sănătate, iar cei din IT impozit pe venit. În aparatul bugetar se vor desființa majoritatea posturilor neocupate.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, iar persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar.

Guvernul trebuie să acopere o gaură la buget de 43 de miliarde de lei, iar calculele făcute de specialiștii de la Ministerul Finanțelor arată că, după aplicarea noilor măsuri, anul acesta, statul va reduce cheltuielile cu 630 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =