DOBÂNZILE LA CREDITELE ROMÂNILOR RĂMÂN MARI ANUL ACESTA

0
235

Dobânzile rămân mari şi în 2023. Este mesajul celor de la Banca Naţională, care spun că abia de la anul am putea scăpa de presiunea ratelor pentru creditele în lei. Între timp, BNR se luptă să ajungem la o inflaţie de o cifră.

Românii care au credite în lei cu dobânzi variabile plătesc de doi ani rate tot mai mari. Dacă ROBOR la trei luni va stagna, spun analiştii, în cazul IRCC, indicele nou care influenţează împrumuturile luate în moneda naţională, mai e loc de creştere. Evoluţia dobânzilor este, însă, strâns legată de inflaţie.

Dacă la finalul anului trecut inflaţia ajunsese la 16,4%, în mai, anul acesta, a coborât la 10,6%, iar în iunie la 10,3%. Economiştii băncii centrale estimau că va scădea mai accentuat pe parcursul anului, însă au revizuit actuala prognoză la 7,5%, pentru finalul lui 2023, şi la 4,4% pentru finalul anului 2024.

De traictoria ei depind şi dobânzile. Guvernatorul exclude ca în acest an să asistăm la scăderea ratei de politică monetară sub 7%, asta înseamnă că nici cei care au credite în lei nu vor plăti rate mai mici prea curând.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 + = 45