CLOUD GUVERNAMENTAL-GHIȘEU NAȚIONAL, ONLINE

0
220

Statul român face încă un pas spre desființarea birocrației. A fost semnat contractul de finanțare prin care, în următorii trei ani, va fi creat un mare ghișeu național, online.

Teoretic, fiecare cetățean vă putea să obțină acte ori autorizații, fără să mai stea la cozi. Practic, sunt  foarte mulți oameni, în general vârstnici, care nu știu să folosească un calculator.

Sistemul în care vor fi stocate toate bazele de date ale principalelor instituţii ar trebui să devină operațional în termen de 3 ani.

Minimum 30 de aplicații și sisteme IT vor fi la comun. Acestea vor intra în cloud pe parcurs,  iar până în iunie 2026 românii trebuie să aibă acces la toate pe o singură platformă.

În primul rând, acest uriaş sistem le vă permite instituţiilor de stat să comunice între ele. De asemenea, românii ar putea să își rezolve problemele online, fără să mai fie puși pe drumuri cu dosare la ei și să stea zeci de minute la cozi la ghișee, cum se întâmplă acum.

De exemplu, eliberarea certificatul de naștere, înregistrarea unei maşini ori schimbarea permisului de conducere vor fi la un click distanță.

Cetățenii vor avea nevoie de un ID și o parolă pentru a se putea conecta pe platforma oficială.

Banii pentru realizarea uriaşului sistem informatic vin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar costurile sunt estimate la 177 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 34 = 37