GUVERNUL LIMITEAZĂ ADAOSUL COMERCIAL PRIN ORDONANȚĂ

0
171

Ordonanța de urgență prin care adaosurile comerciale pentru alimentele de baza vor fi limitate, pentru ca prețurile să scadă, se află astăzi pe masa Executivului.  Perioada de implementare este de  3 luni, dar nu e exclus ca plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază să fie prelungită.

Ordonanța prevede adaosuri comerciale de maximum 20% la procesator, în condițiile în care acum ajung și la 45%. Tot 20% maximum vor putea pune adaos și retailerii. Pe întreg lanțul de distribuție nu va putea fi un adaos mai mare de 5%. Efectele se vor resimți la unele produse de la 1 august, pentru că retailerii au un termen de 30 de zile să își schimbe contractele în derulare. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că guvernul va evalua impactul măsurii și va decide dacă e necesară pe o perioadă mai lungă. Boloș  a mai spus că ieftinirea la produse alimentare trebuie să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor.

Reprezentanţii supermarketurilor spun că va fi o scădere a preţului vizibilă de peste 10%. Odată cu regulile de limitare a adaosului comercial Guvernul va aproba și lista celor 14 alimente pentru care se aplică măsura. De la carne de porc și pui, la legume și fructe, pâine, ouă, iaurt și lapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 76 = 78