DECIZIE CONTROVERSATĂ A COLEGIULUI MEDICILOR STOMATOLOGI

0
283

Medicii dentiști sunt revoltați, după ce Colegiul Medicilor Stomatologi din România a luat, fără să consulte Ministerul Sănătătii, decizia de a le interzice acestora să mai efectueze proceduri complicate pacientilor, decât dacă au specializări suplimentare.

Practic, dentiștilor li se ia dreptul de a profesa, dacă nu au anumite specializări  care în trecut nu erau obligatorii, astfel încât cei care deja au făcut anumite intervenții chirurgicale în anii în care și-au practicat meseria, pe baza diplomelor obținute anterior, nu vor mai putea face același lucru și de acum încolo, decât dacă mai fac un rezidențiat pe altă specializare.

Acest lucru ar duce la închiderea a mii de cabinete mici, iar cei mai afectați ar fi oamenii din mediul rural sau din orașele mici. Pacienții vor fi nevoiți să meargă într-o clinică mare, spun stomatologii.

15.000 de cabinete stomatologice mici s-ar putea închide în toată țara.

Dentiștii îi acuză pe cei din conducerea Colegiului de lipsă totală de transparență în luarea unor astfel de decizii care le încalcă dreptul la liberă practică, iar pacienților le încalcă drepturi fundamentale la sănătate, tratamente medicale și chiar dreptul la viață, având în vedere gravitatea situației.

Deciziile luate de Colegiul Mediciolor Stomatologi  reprezintă o problemă gravă și din perspectiva investițiilor strategice care au fost făcute din fonduri europene, pentru creșterea numărului de cabinete medicale din mediul rural și din urbanul mic. După ce medicii dentiști și-au deschis cabinete stomatologice, în baza legislației care le-a permis să-și practice meseria, acum vor fi închise cabinetele, dacă stomatologii nu îndeplinesc noile condiții. De asemenea, vor pierde finanțările de la UE stomatologii care acum se pregătesc să-și deschidă cabinete în mediul rural, din fonduri europene.

În încercarea de a-și rezolva problema, stomatologii au depus o petiție la Ministerul Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila spune  că lucrurile vor fi corectate.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), 85,5% dintre cabinetele stomatologice independente funcționează în mediul urban. În România funcționează 16.177 de cabinete stomatologice independente, dintre care 13.834 în mediul urban și doar 2.343 în mediul rural, în condițiile în care avem 13.385 de sate. Mai sunt 467 de cabinete stomatologice școlare, unul singur fiind în mediul rural.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here