O TREIME DINTRE MEDICII DIN ROMÂNIA, EXPUȘI EPUIZĂRII

0
204

Aproape o treime dintre medicii din România sunt expuşi la burnout. Epuizarea nu are efecte doar asupra lor, ci şi asupra pacienţilor, atrag atenţia cei care au realizat studiul. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea a medicilor tineri, sub 35 de ani. Totul se suprapune şi pe o lipsă a cadrelor medicale în mai multe zone ale ţării.

Volumul de muncă, presiunea timpului, încărcătura emoţională sau deciziile pe care trebuie să le ia, uneori contratimp, pentru salvarea unei vieţi sunt doar câteva dintre motivele care îi duc pe medicii din România în pragul burnout-ului. Nu-i ajută nici faptul că fac gărzi în clădiri în care nu s-a mai investit nimic de ani de zile sau faptul că birocraţia le reduce drastic din timpul petrecut cu pacienţii.

Datele studiului făcut de Colegiul Medicilor arată că 36% dintre medici riscă să ajungă la burnout. Cel mai grav e că mai bine de jumătate dintre ei vorbesc despre epuizare fizică. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti și în zona Olteniei. Cei mai obosiţi sunt medicii din secţiile de ATI, Oncologie şi Pediatrie-Interne, unde, de ani de zile sunt şi probleme cu lipsa de personal. În România, media este de 2,9 medici la o mie de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 56