ORDONANȚA DE GUVERN DE MAJORARE A SALARIILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNT ÎI NEMULȚUMEȘTE PE SINDICALIȘTI. GREVA CONTINUĂ.

0
219

Dascălii au anunțat că greva generală va continua si săptămâna viitoare, după terminarea minivacanței.

Oficialii din Executiv au dat ieri o ordonanță care stabileste majorarea salariilor celor din învățământ, de la 1 iunie, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic acesta fiind, de altfel  și ultima ofertă pentru profesori.

Majorările sunt asigurate  din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar pentru anul curent se ridică la 2,16 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Educației, un profesor cu studii superioare debutant care are acum, fără niciun spor, 2.376 lei net ar ajunge, prin Ordonanța adoptată, la 2.956 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic definitiv și experiență între 5 și 10 ani, va încasa un salariu net, fără niciun fel de spor, de 3.365 lei. Iar un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de peste  4.700 lei net.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

Continuarea grevei din învățământ ar putea însemna amânarea calendarului examenelor nationale. În acest context, președintele KlausIohannis, a avertizat – dur- „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele” – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =