LEGEA PENSIILOR SPECIALE, ÎN FORMĂ FINALĂ, MERGE LA CAMERA DEPUTAȚILOR

0
245

Legea pensiilor speciale a primit o formă finală, după ce liderii coaliției au negociat cu oficialii europeni ultimele modificări.

Textul care va intra în dezbaterea deputaților prevede creșterea vârstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii, dar și dublarea impozitului pentru sumele care nu se bazează pe contribuții.  Principiile care stau la baza calculării pensiilor speciale au fost agreate de liderii coaliției împreună cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Noua formă a textului prevede că aceste venituri nu se vor mai putea cumula, cum se întâmplă deseori în cazul magistraților, și că valoarea acestora nu va fi mai mare decât a salariului primit în anii de muncă. În plus, pentru a beneficia de pensia specială, cel care o solicită trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani.

Legea care va intra în dezbaterea deputaților prevede și un impozit de 30% care se va aplica pe partea din pensie stabilită prin legi speciale. Însă numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei. Documentul mai stabileste că, de acum, pensiile speciale ale magistraților, militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici vor crește doar cu valoarea inflației.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR și o condiție pentru că România să primească banii din tranșa trei de plată, adică peste trei miliarde de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 20