BANCA DE GENE, ÎNTRE CHIN ȘI EXISTENȚĂ

0
191

Banca de Gene din Buzău se chinuie să existe. Pentru a-și îndeplini scopul, Banca urma să realizeze mai multe investiții importante, ce vizau înființarea unor laboratoare, cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Deși reprezentanții de la Bruxelles au dat ,,undă verde” proiectului, odată retrimis în țară …  s-a poticnit.

În aceste condiții, instituția, care ar putea duce la salvarea și păstrarea soiurilor autohtone, abia poate supraviețui. În timp ce statul spune ,,pas” acestui proiect, Banca se poate baza doar pe fonduri primite de la diferiți binevoitori.

Banca de Resurse Genetice Vegetale îi poate ajuta pe fermierii din toată țara, care în prezent, sunt nevoiți să importe semințe de legume și zarzavaturi. Pentru a face acest lucru, pe lângă fonduri, instituția are nevoie și de angajați. Nici aici, statul nu s-a grăbit să ajute.

În lipsa unui sprijin important din partea statului, Banca de gene a început déjà să piardă o parte din resursa genetică.

Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău este unică în România. Aceasta are menirea de a conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău şi din  ţară, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice pe cale de dispariţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 34 = 35