LEGITIMAȚI ÎN MAGAZINE, DACĂ VOR DORI SĂ CUMPERE ALCOOL SAU ȚIGĂRI

0
186

Legislația momentului interzice vânzarea produselor din tutun și alcool minorilor, dar cu toate acestea statisticile actuale arată că foarte mulți dintre tineri intră în contact cu aceste substanțe înainte de a deveni majori. Pentru a preveni consumul produselor din tutun sau al băuturilor alcoolice în rândul minorilor, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, ca, în magazinele sau localurile ce comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun, vânzătorii să poată cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse, respectiv 18 ani.
Cei ce nu vor respecta noua regulă vor risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Potrivit datelor inițiatorilor  15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani. De asemenea, 14 procente, dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic.

Deocamdată,  noul proiect nu se aplică. Acesta trebuie să fie adoptat și de Camera Deputatilor, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =