ALȚI ROMÂNI AFLAȚI ÎN TURCIA AU FOST REPATRIAȚI

0
207

Încă 13 români dintr-o zonă afectată de seismul din Turcia au fost aduși în țară, azi-noapte, pe aeroportul militar din Otopeni. Avionul a decolat spre România de pe aeroportul din Adana. Din grup fac parte o mamă cu doi copii, nouă studenți și profesorul coordonator. Aceștia din urmă erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Este cel de-al doilea transport, făcut tot cu o aeronavă a Armatei. Până la acest moment au fost repatriați 21 cetățeni români.

La nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin.

Un grup compus din nouă cetățeni români se află în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa astazi spre Ankara, în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

Un alt grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

Între timp, numărul deceselor cauzate de cutremurele puternice care au avut loc la frontiera dintre Turcia şi Siria a trecut de 8.100, bilantul fiind unul provizoriu, operatiunile de cautare si salvare fiind in desfasurare.  Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni. Si în Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie. Cel puțin 8000 de persoane au fost salvate de sub dărâmăturile lăsate în urmă de cutremur, iar cel puțin 380.000 de oameni au fost adăpostiți temporar în hoteluri, centre comerciale, stadioane, centre comunitare și chiar moschei.

Replicile, temperaturile extrem de scăzute și drumurile distruse nu fac decât să le puna piedici echipelor umanitare care se străduiesc să caute și să salveze cât mai multe victime.

Turcia a declarat  ieri stare de urgență în 10 provincii, iar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că ar putea fi vorba despre un total de peste 20.000 de morți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =