ÎN CE CONDIȚII SE DECLARĂ EPIDEMIE DE GRIPĂ

0
256

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că epidemia de gripă este declarată printr-un mecanism care se desfășoară la nivelul Ministerului, pe baza datelor epidemiologice din sistemul de supraveghere. Joi ministerul va avea  datele pentru săptămâna precedentă de supraveghere.

Epidemia de gripă se declară oficial, dacă se cumulează două lucruri – o creștere cu 20% a cazurilor de viroze respiratorii, în general, care includ și gripa, și o proporție de minimum 10% a probelor testate pozitive pentru gripă.

Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pentru o perioadă de timp. În general, durează câteva săptămâni, cât durează valul epidemic.

În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical – triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic.

Ministrul Sănătății a evidențiat că măsurile sunt recomandate, deoarece „nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație”.

Măsurile de protecție individuală se referă la igiena personală, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor sau utilizarea măștii atunci când ajungem într-un spațiu închis aglomerat.

Persoanele care au simptomatologie este bine  să se autoizoleze la domiciliu, nu să fie în situația să răspândească infecția la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 8 = 12