VOT FINAL PENTRU PREȚURILE LA ENERGIA ELECTRICĂ

0
196

Parlamentarii au pus pe hârtie cele trei praguri de tarife pentru plata facturilor  la energia electrică. Deputații din comisiile de specialitate au aprobat ieri noile plafoane de prețuri, care se vor percepe în funcție de consum. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 0,68 de lei pentru un consum mediu lunar sub 100 de kilowaţi/oră. La fel vor plăti şi bolnavii care au acasă dispozitive medicale, familiile cu trei copii mai mici de 18 ani – sau 26 de ani în cazul în care aceştia mai sunt încă la şcoală – şi familiile monoparentale. Aceste categorii ar obţine reducerea preţului în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Clienţii care consumă lunar sub 255 de kilowaţi/h ar trebui să plătească 0,80 de lei/kilowat. Potrivit noilor pevederi din textul discutat de aleşi, diferenţa de kilowaţi de la 255 la 300, se va taxa cu 1,3 lei. În cazul consumatorilor care depăşesc 300 de kilowați/h aceştia vor plăti 1,3 lei pentru toată factura. Între amendamentele propuse de aleşi, în situaţia regularizărilor, furnizorul este obligat să-i restituie clientului în cinci zile sumele încasate în plus, dacă acestea sunt mai mari de 100 de lei. Sumele sub această valoare vor fi compensate în facturile următoare.

Un leu/kilowat pentru 85% din consumul lunar ar trebui să plătească întreprinderile mici şi marii consumatori industriali, companiile de utilităţi publice, operatori din industria alimentară, instituţiile de stat, spitalele, lăcașurile de cult, dar și pentru companiile din industria farma. Ordonanța mai prevede și că aceste plafoane pot fi modificate prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe pieţele interne şi internaţionale de energie electrică şi gaze naturale şi de evoluţia geopolitică din vecinătatea României. După votul final din Camera Deputaților, forma finală a ordonanţei  intră în vigoare odată cu promulgarea  de către şeful statului, Klaus Iohannis. Prevederile acestui document vor fi valabile până în martie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =