VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN FARMACII, DIN NOIEMBRIE

0
174

În curând, cei interesați să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o vor putea face, printr-un program-pilot, și în farmaciile comunitare autorizate, nu doar la medicul de familie, după cum stabilește un ordin al Ministerului Sănătății apărut zilele trecute, dar care se va aplica din noiembrie. Potrivit prevederilor ordinului, care vor intra în vigoare din 3 noiembrie, pentru a furniza serviciul de vaccinare împotriva gripei sezoniere, în farmaciile comunitare autorizate se pot administra vaccinurile destinate populației eligibile. La programul-pilot ce va fi lansat în curând de minister vor putea participa doar farmaciile ce se autorizează în acest sens.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va trebui publicată pe site-ul Ministerului și va fi  actualizată ori de câte ori este necesar. Efectuarea vaccinării se va face în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor doar la solicitarea reprezentanților legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se va putea face gratuit sau contra cost, iar prețul de vânzare al vaccinului nu va putea depăși prețul maximal cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății. Farmaciile ce vor participa la programul de vaccinare împotriva gripei sezoniere vor trebui să afișeze, la loc vizibil, intervalul orar în care se poate face vaccinul. De asemenea, vaccinarea va fi făcută exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, care trebuie să includă și informații privind păstrarea și monitorizarea vaccinului în lanțul de frig.

Programul de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere are, potrivit ordinului, durată de minimum cinci zile, cel puțin 25 de ore de pregătire, din care minimum cinci ore de activități practice. Totodată, orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare va fi interzisă. În paralel se desfășoară campania de vaccinare antigripală gratuită, la medicii de familie, pentru categoriile de persoane vulnerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =