ATENȚIE LA MUST!

0
215
Sursa foto: agora.md

În timpul fermentației, mustul poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Acesta produce dioxid de carbon, un gaz care ne pune în pericol viaţa. 

DE EVITAT

  • Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
  • Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
  • Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
  • Cazurile severe pot merge până la comă şi deces.
  • Pacienţii afectați pot avea de nevoie de manevre resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.

ATENȚIE! NICIODATĂ:

  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, care nu au o ventilaţie corespunzătoare.
  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
  • Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă.

REŢINEŢI:

  • Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  • Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
  • Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
  • Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
  • Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
  • Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =