În timpul fermentației, mustul poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Acesta produce dioxid de carbon, un gaz care ne pune în pericol viaţa.
DE EVITAT
- Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
- Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
- Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
- Cazurile severe pot merge până la comă şi deces.
- Pacienţii afectați pot avea de nevoie de manevre resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.
ATENȚIE! NICIODATĂ:
- Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, care nu au o ventilaţie corespunzătoare.
- Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
- Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă.
REŢINEŢI:
- Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
- Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
- Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
- Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
- Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
- Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.