CONCESII ÎN MODIFICĂRILE FISCALE

0
277

O formă finală a măsurilor fiscale este departe de a se concretiza. După ce săptămâna trecută coaliția de guvernare a stabilit clar noile modificări ce vor fi introduse în Codul Fiscal, după mai multe discuții cu oamenii de afaceri, guvernul este dispus să facă primele concesii. Taxele pentru afacerile din domeniul HORECA vor fi modificate de anul viitor, și nu de luna viitoare. Hotelurile, restaurantele, cafenelele și barurile ar urma să  achite un impozit pe venit, de 1%, sau pe profit, de 16%, dacă au afaceri de peste 500.000 de euro. Măsura a fost amânată, după ce inițial era anunțată pentru luna august. Concret, va dispărea impozitul specific plătit acum în domeniul ospitalității, iar afacerile vor fi încadrate ca microîntreprinderi.

Reprezentanții Federației Patronatelor din Industria Ospitalității spun că amânarea este doar o gură de aer, astfel încât  până în 2023 firmele din domeniu să își dea seama ce au de făcut. Și cei care au mici firme sau lucrează ca Persoane Fizice Autorizate vor trebui să-și refacă atent calculele, spun specialiștii. Pentru aceștia contribuțiile se vor dubla. De exemplu, o persoană cu PFA cu venituri mai mari de 61.200 de lei pe an va achita contribuții de 20 de mii de lei anual, de două ori mai mult decât acum. Iar cei care lucrează part-time vor fi taxați cel puțin la nivelul salariului minim. Persoanele care câştigă din chirii vor plăti și ele un impozit mai mare, de 10% din suma încasată.

Guvernul a mărit și taxele pentru patronii din domeniul jocurilor de noroc, dar le-a mai redus in cazul clienții lor, care vor fi impozitați cu cel mult 25%, si nu cu  40%, cât a fost anunțat inițial. Nu se știe însă, deocamdată, ce se va întâmpla cu supraimpozitarea pensiilor speciale, o măsură care  ar suplimenta consistent veniturile la buget. Concesiile făcute de Guvern înseamnă mai puțini bani adunați la buget din schimbările fiscale. Pentru anul acesta, estimările s-au redus la jumătate, adică la un miliard de lei. Iar pentru anul viitor au scăzut cu aproape trei miliarde de lei – de la 13,4 miliarde de lei, la 10 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =