CĂLĂTORII ÎN STRĂINĂTATE: CE ACTE SUNT NECESARE LA IEȘIREA COPIILOR ÎN AFARA GRANIȚELOR, PENTRU A NU RISCA ÎNTOARCEREA DIN DRUM

0
341

Legea stabilește că minorii cu cetățenie română nu pot să treacă frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil. În cazul în care este însoțit de ambii părinți, minorul poate ieși din țară în aceleași condiții cu aceștia, prin prezentarea polițiștilor de frontieră fie a pașaportului, fie a actului de identitate, dacă deține un astfel de document. Regulile privind călătoriile copiilor în afara granițelor țării, indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți, doar de unul dintre ei sau de o altă persoană majoră, sunt cuprinse în Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Ieșirea din țară a copilului însoțit de unul dintre părinți

În astfel de situații, la frontie ră se verifică, pe lângă pașaportul sau actul de identitate al copilului, și existența unei declarații a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia din urmă pentru efectuarea de deplasări în străinătate de către copilul său. Declarația acoperă o perioadă de cel mult trei ani de la data întocmirii, perioadă în care părintele însoțitor poate să fie urmat în mod legal de copilul său în mai multe călătorii, atâta timp cât se încadrează în termenul înscris în declarație. Prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu mai este necesară atunci când copiii îşi au domiciliul ori reşedinţa în statul de destinaţie.

Ieșirea din țară a copilului însoțit de o altă persoană majoră în afară de unul dintre părinți

  • Potrivit legii, copilul poate călători în stră inătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal.
  • În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului.
  • De asemenea, declarația trebuie să conțină atât acordul celui care o dă cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pe o perioadă care să nu depășească trei ani de la data întocmirii declarației, cât și datele de identificare ale însoțitorului.

În plus, mai sunt și alte situații în care un părinte poate să călătorească în străinătate cu copilul său, iar declarația de acord a celuilalt părinte să nu mai fie necesară:

  • dacă celălalt părinte a decedat;
  • dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;
  • dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor exer cită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 + = 55