ACADEMIA FRANCOFONĂ DE VARĂ – ACTIVITĂŢI DE PROMOVARE A PATRIMONIULUI CULTURAL ȘI NATURAL DIN JUDEȚUL BUZĂU

0
350

Asociația Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Centrul Cultural Educațional Al Marghiloman și Școala Gimnazială Nicolae Titulescu  Buzău a organizat recent, cea de-a XI-a ediție a Academiei Francofone de Vară  ”Voluntariat pentru comunitate”, proiect unic ȋn România şi ȋn Europa Centrală şi Orientală. Activitățile educaționale din tabăra au avut loc în Poiana Pinului, judeţul Buzău, iar la acest proiect internațional, au participat 78 de elevi, de la 8 şi 16 ani, profesori şi animatori din mai multe ţări francofone: România, Franța, Belgia, Congo, Republica Moldova. Prin intermediul limbii franceze s-au organizat ateliere de jocuri de cooperare, abilități practice, muzică și dans francofon din Africa, karate și jocuri acvatice și alte activități cultural-educaţionale care promovează diversitatea culturală şi voluntariatul pentru comunitate.

Proiectul Centrului Francofon Internațional urmăreşte să creeze un ecosistem francofon de tineri, profesori şi părinţi care să dezvolte proiecte în țările pe care le reprezintă. Exersarea limbii franceze, multiculturalitatea, plurilingvismul, dezvoltarea competențelor sociale și a iniţiativei personale şi spiritului de echipă reprezintă scopuri definite ale acestui proiect internațional. Activităţile propuse se derulează într-o atmosferă bazată pe colaborare și empatie”, a declarat Maria Monalisa Pleșea, președintele Centrului Cultural Francofon Buzău.

Ateliere coordonate de zece animatori din țări francofone

Participanţii au fost ȋmpărţiți pe grupe de lucru, ȋn funcţie de vârstă și de nivelul competențelor de limba franceză. Programul acestui proiect internaţional cuprinde activităţi teoretice, cât şi practice. Printre activităţile practice, s-a numărat atelierele ȋn limba franceză (muzică, dans, abilități practice,plastice, improvizaţie teatrală, muzică francofonă din Africa, karate și jocuri acvatice, jocuri sportive, escape game), filme francofone, activități demonstrative de benzi desenate, concursuri de fotografie, de interpretare în limba franceză, de karaoke, de carnaval etc.

Alături de atelierele coordonate de cei 10 tineri animatori și voluntari din Franța, Congo, Belgia, Republica Moldova mai sunt propuse şi activităţi de promovare a patrimoniului cultural și natural din județul Buzău și din România, prin vizitarea Vulcanilor Noroioși de la Berca, a Taberei de sculptură de la Măgura, a Mănăstirii Ciolanu, a Castelelor de la Sinaia și de la Bran.

Voluntariatul pentru comunitate

O importantă dimensiune a taberei este reprezentată de voluntariatul pentru comunitate. Participanţii au organizat  activităţi la Complexul de servicii pentru persoane vârstnice ,,Al Marghiloman”, județul Buzău: un atelier de animație și donație de obiecte confecționate în timpul atelierelor, scopul fiind consolidarea comunicării dintre generaţii. La evenimentele din cadrul acestui proiect internaţional  au participat reprezentanţi ai ambasadelor francofone din România, ai asociaţiilor şi instituţiilor partenere: Delegaţia Wallonia-Bruxelles, Biroul Regional pentru Europa Centrală și Orientală a Organizației Internaționale a Francofoniei, Primăria Buzău, Consiliul Județean Buzău, Muzeul Județean Buzău , Asociația Echanges Internationauxdans l´ éducation etc. Elevii participanți la tabără și la proiectul ,,Tineri buzoieni în capitale europene” au fost premiați de către Constantin Toma în cadrul festivității organizate la sediul Primăriei Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here