NOILE CĂRȚI DE IDENTITATE, NIVEL MAXIM DE SECURITATE

0
266

România trebuie să introducă în următorii ani cărțile de identitate biometrice, cu cip, pentru a intra în rândul țărilor din Uniunea Europeană care eliberează deja acest tip de documente. Noile cărţi de identitate cu CIP şi semnătură electronică ar trebuie sa fie  disponibile în toată ţara din 2024. Românii care vor avea carte electronică de identitate o vor putea folosi în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.

Autorităţile spun că noul buletin electronic este un document mult mai sigur. Noile cărți de identitate pentru români vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată, care vor asigura un nivel maxim de securitate. Cu buletinele care trebuie introduse până în 2031 se vor putea face inclusiv plăți contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat.

Contractul de tip cadru este împărțit în cinci părți subsecvente, pana in 2026, si presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri, valoarea maximă estimată fiind de 189 de milioane de lei.Noile buletine au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Un proiect-pilot prin care a început deja folosirea cărților de identitate electronică se deruleaza încă de la sfârșitul anului 2021 în municipiul Cluj-Napoca, unde au fost emise până acum 5.000 de astfel de buletine noi, insa doar pentru categoria de varsta 14-18 ani. Cei care vor dori să-şi păstreze buletinul clasic nu vor mai putea circula în străinătate. Ca să călătorească în afara ţării, aceştia vor avea nevoie de paşaport.

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de carte de identitate și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate simple, respectiv cărți electronice de identitate. O carte de identitate electronică va costa 70 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =