O NOUĂ SESIUNE RABLA PENTRU ELECTROCASNICE

0
335

Administraţia Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune a Programului Rabla pentru electrocasnice, prin care românii își pot înlocui echipamentele electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică. După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. Echipamentele incluse în program şi sumele aferente sunt masinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere și congelatoare, aspiratoare, pentru toate acestea acordându-se un voucher de câte 400 de lei. Pentru tablete se poate obține un voucher de 300 de lei, iar pentru un laptop -500 de lei.

ECHPAMENTE ȘI VOUCHERELE AFERENTE:

  • maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C – 400 lei voucher;
  • maşini de spălat vase cu cel puţin noua clasa energetică D – 400 lei;
  • aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++ – 400 lei;
  • frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E – 400 lei;
  • uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++ – 400 lei; aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an – voucher de 200 lei;
  • laptopuri – voucher 500 lei;
  • tablete – voucher 300 lei.

Programul de anul acesta va avea câteva modificări. Persoanele care nu utilizează voucherele rezervate nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestuia.

O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.Bugetul alocat pentru Programul Rabla pentru electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Cea de-a doua sesiune a programului se va desfăşura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 38