PROGRAMUL “RABLA LOCAL”, APROAPE DE LANSARE

0
455

Un nou program Rabla va da posibilitatea  romanilor sa isi schimbe masina veche cu una noua, nepoluanta. Un proiect de ordin al Ministerului Mediului stabileste că cei care vor casa și radia din circulație o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria localității în care își au domiciliul, un stimulent în valoare de 3.000 lei. Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

O persoană care va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea; să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective; să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local; să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus; să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte, în afară de vârsta de peste 15 ani și norma de poluare Euro 3, mașina ce se va da la casat trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea și să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani. La acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Programul Rabla Local, al cărui ghid de finanțare apare în proiectul de ordin de la Ministerul Mediului, se va alătura celor deja existente, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Prin aceste programe statul îşi propune să scape până în 2026 de cel puţin de 250.000 de rable. Termenul realist de lansare a programului Rabla Local  este de aproximativ două luni. Deocamdată ghidul se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului, unde va rămâne pentru 30 de zile, urmând ca în alte 30 de zile să i se aducă eventuale modificări. Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie adoptat la Ministerul Mediului și publicat în Monitorul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

48 + = 55