PLĂCUȚE VERZI PENTRU MAȘINI NEPOLUANTE

0
350
Sursa foto: g4media.ro

Autoturismele nepoluante, cu emisii zero de dioxid de carbon, vor primi plăcuțe de înmatriculare  cu litere și cifre de culoare verde  și, odată cu acestea, ar putea primi o serie de facilități, printre care reduceri de taxe sau parcare gratuită în anumite zone. In acest sens un ordin a fost oficializat la sfarsitul saptamanii trecute, iar documentul pune, de fapt, în aplicare o modificare din toamnă a regulamentului Codului rutier. Ministerul Afacerilor Interne are la dispoziție 60 de zile, adică până 27 iunie, pentru a lua măsurile necesare punerii în aplicare a prevederilor ordinului, astfel încât să fie posibilă eliberarea numerelor verzi către posesorii de mașini nepoluante. Potrivit ordinului, autovehicule cu emisii zero de CO2, sunt cele pur electrice si cele cu pilă de combustie cu hidrogen.

Unul dintre motivele apariției măsurii este că numerele verzi de înmatriculare vor putea fi mai ușor de identificat și vor putea funcționa ca un pașaport pentru mașinile nepoluante, în condițiile în care, pentru acestea, autoritățile locale ar putea stabili anumite stimulente, printre care, reduceri de taxe, acces pe benzile de autobuz, intrare gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare. Introducerea numerelor verzi de înmatriculare a fost stabilită în toamnă printr-o hotărâre de Guvern care a modificat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier. Practic, ordinul apărut acum e o punere în aplicare a măsurii date de Executiv.

În acest context, reamintim  că prin programul Rabla Plus se subvenționează de la stat până la 54.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou alimentat cu hidrogen, dacă cei interesați vor duce la casat două mașini uzate. În ceea ce privește înmatricularea mașinilor, cei care nu vor sa se mai deplaseze in municipiul resedinta de judet pentru a-și înmatricula mașina o pot face, de anul trecut, și la sediile secundare ale serviciilor județene de înmatriculări.

De asemenea, pentru a facilita procesul de înmatriculare a mașinii, taxa pentru numerele de inmatriculare se poate achita și online, fără a fi nevoie de autentificare, prin intermediul platformei Ghișeul.ro.Potrivit datelor deținute de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în România sunt înmatriculate aproximativ 17.000 de vehicule electrice.În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =