PRODUSE ȘI SERVICII TOT MAI SCUMPE

0
284

Trei sferturi dintre Intreprinderile Mici și Mijlocii își vor scumpi produsele și serviciile din cauza războiului din Ucraina, arată un sondaj realizat de patronatul din domeniu. Mai mult, unele dintre magazinele din mediul rural ar putea să nu mai fie aprovizionate cu alimente dacă firmelor de distribuție nu li se compensează de către stat scumpirea motorinei. Aproape 90% dintre întreprinzători spun că le-au crescut costurile de realizare a produselor și serviciilor din cauza conflictului din Ucraina. Deja mai mult de jumătate au amânat investițiile și se gândesc la scumpiri. Reprezentantii  patronatului IMM-urilor spun că  77% dintre întreprinzătorii din România vor crește prețurile produselor și serviciilor în perioada următoare, că va începe criza economică.

Majoritatea companiilor mici și mijlocii așteaptă ca statul să intervină cu măsuri de sprijin. După ordonanța pentru compensarea prețurilor la gaze și electricitate, urgentă e rezolvarea situației legate de scumpirea benzinei și motorinei. Distribuitorii de alimente spun că le-au crescut foarte mult costurile și avertizează că suntem în risc de întrerupere a aprovizionării. Distribuitorii spun că ar fi nevoie de o compensare de 1,8 -2 lei pe litrul de carburant. Și celelalte IMM-uri așteaptă rambursarea a 15 eurocenți pe litru, deduceri de 100% a cheltuielilor cu combustibilii dar și alte măsuri, inclusiv în privința crizei îngrășămintelor.

Chiar în preajma Paștelui, ouăle, un produs de bază în alimentația românilor, înregistrează cea mai mare creștere de cost din ultimii ani. Fermierii spun că încearcă să plafoneze prețurile, dar se plâng de costurile ridicate pentru furaje și electricitate. În prezent, un ou  pleacă de la fermă cu prețul de 40 de bani,  ceea ce înseamnă pentru un cofrag cu 30 de bucăți, 12 lei. La supermarket însă îl vom găsi cu 14 până la 18 lei, în funcție de adaosul pe care îl practică agentul comercial.

România este pe locul șapte la nivel european, în topul producătorilor de ouă. Guvernul analizează încă pachetul de măsuri pentru combaterea scumpirilor, dar premierul a refuzat să comenteze propunerile făcute de miniștri, printre care reducerea accizelor la carburanți sau ajutoare pentru anumite sectoare. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că avem nevoie de investiții și că  pachetul de măsuri de sprijinire a populației și companiilor va fi prezentat săptămâna viitoare, după ce va fi discutat și cu reprezentanții Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 62