CONCEDIUL MEDICAL PENTRU COVID, PLĂTIT 100%

0
440
Sursa foto:bbc.com

Odată cu încetarea stării de alertă, problema concediilor medicale pentru COVID-19 nu se mai pune în cazul celor carantinați, ci doar în cazul celor izolați, adică angajatilor depistați pozitiv cu virusul. Practic, asta înseamnă că nici pentru situații în care, la locul de muncă ar apărea mai multe cazuri, nu se va mai pune problema declarării unui focar de COVID-19 în respectiva unitate și trimiterea acasă, în șomaj tehnic decontat de stat,  a celorlalți angajați.

Potrivit cadrului legal în vigoare, pentru cazurile testate pozitiv cu virusul SARS-COV-2, se eliberează concediu medical, iar față de contacții acestuia, nu se mai dispune măsura carantinării. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare se acordă persoanelor infectate cu virusul, în funcție de locația unde s-a impus măsura izolării: în spitale sau la domiciliu.

Certificatele de concediu medical pentru cei infectați și izolați în unități sanitare sau într-o locaţie alternativă se vor elibera de către medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz. În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei  prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă.

Pentru cei izolați la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie care are în evidență persoana infectată. Persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de șapte zile, iar persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de cinci zile.

Totodată,  în situația în care starea de sănătate a pacientului nu s-a îmbunătățit, iar reluarea activității nu poate fi posibilă- pentru pacienții cu sechele post-COVID-19- concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă va putea fi prelungit de medicul de familie, însă fără ca durata cumulată a concediilor medicale să depășească 28 de zile calendaristice in ultimul an.

Ulterior, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital. Concediul medical pentru persoanele confirmate cu  COVID  sunt plătite exclusiv cu 100%,  acesta fiind calculat ca media veniturilor pe ultimele şase luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 47