IULIA SÎRBU, COORDONATOR ,,ALUNIȘ ART CENTER”: ,,CONCEPTUL PROIECTULUI ESTE DE ATELIER – ȘCOALĂ, DESCHIS ÎN REGIM DE REZIDENȚĂ ARTIȘTILOR, PRIN ATELIERE ȘI CURSURI PUBLICULUI LARG”

0
718

Cine nu a auzit de zona Aluniș – Colți, una cu totul specială ce îmbină cu succes atracțiile naturale cu cele cele spirituale și culturale? Aici, a luat ființă Centrul de Artă Aluniș, un ONG creat de oameni îndrăgostiți de Munții Buzăului care fac echipă cu localnici din zona Aluniș Colți pentru a pune la loc de cinste arta și cultura, contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea comunității locale celebrând și protejând în același timp valorile și tradițiile locale. Echipa este formată din 11 angajați cu forme legale, în marea majoritate femei și cu pregătiri diverse (oameni de comunicare, ghid turistic local, artiști, lucrători necalificați etc). În cadrul diverselor proiecte sunt implicați direct și alți localnici cu un accent deosebit pe susținerea inițiativelor feminine locale. Recent, a luat naștere un alt proiect de mare impact pentru comunitate, și nu numai, ,,Școala de Olărit de la Colți”. Mai multe însă am discutat cu Iulia Sîrbu, coordonator ,,Aluniș Art Center”, care ne-a dezvăluit câteva dintre tainele acestuia, în următorul interviu:

Reporter: Cum a luat naștere acest proiect ,,Școala de Olărit de la Colți”? Mai exact, cum v-a venit ideea și care au fost mai apoi pașii pe care i-ați parcurs?

Iulia Sîrbu: Acest proiect este parte integrată din eforturile Centrului de Artă Aluniș de a promova un turism responsabil în Munții Buzăului și de a crește comunitatea locală prin artă și cultură respectând și integrând tradițiile și elementele autentice românești ale zonei. Unul din obiectivele noastre principale este reînnodarea, într-un mod sustenabil a tradițiilor. Olăritul, ca și alte meșteșuguri din zonă, s-a stins, din lipsa de interes și dispariția fizică a ultimilor olari. Ideea revigorării lui și înființării ,,Școlii de Olărit de la Colți” a venit firesc, și din colaborarea cu doi artiști specializați în ceramică, Smaranda Isar și Victor Costache, pasionați  și legați sufletește de Munții Buzăului.

Rep.: În ce constă acest proiect? Stiu că beneficiari vor fi 100 de copii și tineri din sistemul de ajutor de stat…

I.S.: Conceptul este de atelier – școală, deschis în regim de rezidență artiștilor și prin ateliere și cursuri publicului larg. Aici, artiști români, dar nu numai, au ocazia să creeze și să exploreze tematica ceramicii locale. În același timp, se organizează ateliere de modelaj, olărit și terapie prin artă. În acest moment derulăm prin intermediul unui grant finanțat prin programul ,,În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, pe parcursul a 6 luni, în cadrul Școlii de Olărit de la Colți, o serie de activități menite să revitalizeze și valorifice patrimoniul cultural local în favoarea tinerilor aflați în situații vulnerabile și a comunității locale.

 Astfel, 100 de copii și tineri din grupuri vulnerabile vor beneficia de ateliere creative de olărit și intervenții de tip terapie ocupațională/terapie prin artă cu impact benefic asupra dezvoltării creativității și expresivității, creșterii încrederii și stimei de sine și o mai bună integrare socială. Două persoane aflate în situații vulnerabile, în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, vor fi angajate cu forme legale și formate profesional ca asistent de olar sau olar. Tot parte din acest proiect, se vor organiza o serie de expoziții cu acces liber pentru public, în vederea stimulării interesului pentru arta locală, promovarea ceramicii buzoiene ca brand local și facilitarea accesului comunității locale la activități creative și evenimente culturale

Rep.: Ce artiști vă vor susține în acest proiect?

I.S.: Până la acest moment sunt implicați Mădălina Costache, Smaranda Isar, Victor Costache și Cristina Iacob, urmând ca din luna noiembrie un nou artist să se alăture rezidenței noastre de lucru.

Rep.: Puțini știu câta muncă se află în organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură. Așadar, ce implică și de când ați început efectiv să puneți bazele proiectului ,,Școala de Olărit de la Colți”?

I.S.: Acum un an totul era în faza de idee. E uluitor pentru mine să văd cum și cât de armonios s-au legat toate, ajutorul primit și oamenii minunați care ni s-au alăturat în acest efort. Aș vrea sa menționez Fundația Comunitară Buzău, în primă fază, care ne-a susținut în cadrul ,,Cercul Donatorilor”, în această primăvară, Kaufland prin  programul ,,În Stare de Bine” – proiect în derulare și care a însemnat sprijinul necesar mai ales în utilarea completă a atelierului de ceramic. Partea ca mai complexă ca efort financiar este construcția propriu-zisă a casei de rezidență, un proiect aflat în faza de instalare acoperiș acum, cu o suprafață de 300 mp în Colți. Aceasta a fost realizată și cu sprijinul Xella (zidărie) și Brikston, până în această fază (țiglă) și pentru care, facem un apel, orice ajutor este binevenit, pentru finalizarea construcției.

Rep.: Suntem siguri că acest proiect se va bucura de succes. În acest context, ce alt proiect mai aveți în plan?

I.S.: Finalizarea casei de rezidență este un obiectiv important primăvara viitoare pentru noi. Avem în plan deschiderea unui camping în Aluniș, aflat în acest moment, în faza de proiect și de documentație.

Rep.: De a lungul timpului, Asociația Centrul de Artă Aluniș a desfasurat o serie de activitati prin implicarea oamenilor din comunitati. Care a fost feedbackul acestora?

I.S.: Unul foarte bun și deseori inedit. Cineva mi-a spus ,,Alunișul înflorește” și așa este. Ne bucurăm că avem și noi o contribuție în acest sens.

Rep.: Care este proiectul dumneavoastră de suflet?

I.S.: Aluniș (n.red. Centrul de Artă Aluniș).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =