CÂND NE ECHIPĂM MAȘINILE CU ANVELOPE DE IARNĂ?

0
405

Când ne echipăm mașina cu cauciucurile de iarnă? Este întrebarea pe care și-o pun an de an, posesorii de autoturisme în pragul sezonului rece. Confuzia se creează  pentru că, pe de o parte, sezonul rece începe la 1 noiembrie, iar pe de altă parte, legea spune că anvelopele de iarnă sunt obligatorii, și mai devreme de această dată, în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Concluzia ar fi ca nu se impune prin lege o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Ordonanța de guvern  din 2011, aflată în vigoare, precizează că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Deși în  propunerea legislativă inițială, din 2010, a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte, iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal a fost adaptat  la condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă atunci când circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Mai mult decât atât, specialiștii spun că atunci când temperatura scade sub 7 grade, materialul de cauciuc folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească, reducându-se astfel aderența cauciucurilor. În concluzie, deși cerința legii este echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, specialiștii recomandă ca sub temperaturi de 7 grade Celsius să fie folosite anvelope de iarnă chiar și pentru rularea pe asfalt uscat.

Potrivit Registrului Auto Român toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S, însemnând ,,mud and snow”, noroi și zăpadă, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră. În cazul în care sunteți surprinși de politiști în trafic, pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei, fără să aveți mașina echipată cu anvelope de iarnă,  amenda este de la 1305 lei până la 2900 de lei. Sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =