AMENZI RUTIERE MAI MARI, DE LA 1 IANUARIE

0
56

Sancțiunile contravenționale rutiere ar putea crește, odată cu majorarea salariului minim, stabilită de la 1 ianuarie 2022. Asta pentru că punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, 10% din salariul minim brut. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 75 la sută a acestuia. Totuși, de câțiva ani, valoarea punctului-amendă este plafonată, astfel că, deși valoarea salariului minim a tot crescut, nivelul amenzilor a rămas același.

În prezent, valoarea punctului-amendă este de 145 de lei, valabilă până la 31 decembrie 2021. Așadar, dacă autoritățile nu intervin până la începutul anului viitor, atunci când intră în vigoare noua valoare a salariului minim, cuantumul punctului-amendă s-ar putea majora  cu 110 lei. Valoarea  punctului-amendă pentru acest an a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului,  aparută în ultima zi a anului  trecut, în timp ce plafonarea pentru 2021 a apărut după începerea anului, respectiv aceasta s-a aplicat din 9 ianuarie.

Asta înseamnă că, în cele opt zile din 2020 cât valoarea punctului-amendă n-a fost plafonată, iar cei ce au avut ghinionul de a fi amendați în acea perioadă au fost nevoiți să plătească amenzi majorate cu aproape 54%, adică la un nivel valoric al punctului-amendă de 223 de lei. În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice, de 20 de puncte de penalizare, este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă, de 100 de puncte de penalizare,  este de 14.500 de lei.

CLASELE DE SANCŢIUNI SUNT:

  • clasa I: 2-3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Valoarea de 145 de lei a fost stabilită de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here