ÎN WEEKEND TRECEM LA ORA DE VARĂ

0
107

Mai trecem la ora de vară în 2021 sau nu? Este întrebarea care stă pe buzele tuturor, mai ales că ne apropiem de momentul în care ar trebui să dăm ceasurile în față cu o oră.

Anul acesta este, teoretic, ultimul în care mai schimbăm ora, iar weekend-ul în care se va întâmpla asta este 27-28 martie.

În noaptea de 27 spre 28 martie vom fi nevoiți să dăm din nou ceasurile înapoi, ora 3.00 devenind ora 4.00, pentru ultima oară, asta deoarece în anul 2019 Parlamentul European a hotărât renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.

Fiecare țară membră a Uniunii Europene va alege dacă rămâne la ora standard (ora de iarnă) sau la cea de vară.

Dacă vor apărea probleme cu privire la schimbarea orei, atunci Comisia Europeană poate dispune o întârziere de încă un an, adică decizia să fie luată abia în 2022.

România nu a luat încă o decizie privitor la ora pe care o va adopta. Țara noastră urmează să hotărască dacă rămâne la ora de vară, modificare care va avea loc la sfârșitul lunii martie.

Dacă autoritățile de la noi vor hotărî să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, ceasurile se vor da înapoi cu o oră în ultimul weekend din luna octombrie, când ora 4 va deveni ora 3.

Principala preocupare semnalată de euroaleși a fost legată de impactul negativ pe care l-ar avea decizia fiecărei țări asupra pieței unice și a transporturilor.

Comisia Europeană poate amâna cu cel mult 12 luni decizia pe care trebuie să o ia fiecare stat, deci sunt șanse mari ca România să se hotărască abia la anul.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în țara noastră în anul 1917, iar scopul este folosirea cât mai mult timp a luminii solare.

În lunile de vară activitățile umane se desfășoară astfel cât mai mult timp posibil pe lumină naturală, iar această decizie ajută foarte mult la combaterea utilizării excesive a energiei electrice, fiind considerată și una din cele mai vechi măsuri ecologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here