Legea compostului a apărut anul trecut, însă autorităților, firmelor și cetățenilor de rând li se va da ceva timp la dispoziție pentru a se conforma prevederilor sale și pentru a o pune în aplicare. Astfel, legea intră în vigoare săptămâna aceasta, pe 20 februarie, (deși autorităților li s-au impus obligații încă de la 1 ianuarie), dar, cu toate acestea, va mai dura ceva timp până să poată fi aplicată concret în practică. Aplicarea efectivă a legii este legată de adoptarea unor norme de aplicare, norme care, până la acest moment, nu au fost puse în dezbatere publică.
În lege scrie că, în cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii, ar trebui să vedem aprobate un set de norme tehnice și procedurile de raportare necesare firmelor de colectare/compostare, printr-un ordin comun al ministrului mediului și al celui al agriculturii, respectiv un ordin al conducătorului autorității centrale pentru protecția mediului.
Odată ce legea va fi completată cu toate normele necesare, cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri vor putea fi amendați cu sume între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri.