PROIECT DE LEGE: GUVERNUL VREA SIMPLIFICĂRI MAJORE LA ÎNFIINȚAREA FIRMELOR ȘI NU NUMAI

0
448
Sursa foto:eta2u.ro

Într-un proiect publicat recent, în dezbatere de Ministerul Justiției se prevede că regulile actuale în funcție de care firmele și persoanele fizice interacționează cu Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) urmează să fie simplificate și introduse într-o lege complet nouă. Pe partea de înființare a companiilor, actul constitutiv se va putea întocmi online prin completarea unui formular-tip, cu opțiuni predefinite, care va fi disponibil pe site-ul ONRC, scrie avocatnet.ro. Actul constitutiv formular-tip sau, după caz, cel individualizat, se va semna de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnătură electronică calificată.

Cererile de înregistrare și înscrisurile depuse în susținerea acestora, ce sunt întocmite de avocați sau de notari publici, se vor putea semna de către aceștia cu semnătură electronică calificată și se vor putea transmite on-line.  Certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată/sigiliul electronic calificat. La ONRC o să apară ocupația de registrator. Registratorii vor reprezenta personal de specialitate juridică, învestit să exercite un serviciu public de interes general. Accesul în profesie se va face pe bază de examen sau concurs, iar numirea și eliberarea din funcție va fi făcută de directorul general al ONRC. Registratorul va răspunde disciplinar, civil și penal pentru faptele sale.

Înregistrarea în registrul comerțului se va face în baza controlului de legalitate făcut de un registrator. Această persoană se va ocupa de controlul prealabil înregistrării companiilor, dar și de fuziuni, divizări, dizolvări și radieri. Documentele și informațiile referitoare la persoanele fizice și juridice înregistrate în registrul comerțului se vor arhiva și în format electronic pentru a permite furnizarea rapidă de copii electronice, certificate de pe actele prezentate (chiar dacă acestea au fost depuse în format tipărit). O să devină disponibile mai multe date în registru. De exemplu, cele referitoare la sucursale (în registrul sucursalei, date despre societatea-mamă dintr-un alt stat membru și, invers, în registrul societății-mamă, informații despre sucursală).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 + = 68