ZI IMPORTANTĂ MÂINE PENTRU TOȚI CANDIDAȚII LA ALEGERILE LOCALE

0
1653

Autor: Newss.ro

          Curtea Constituţională a României decide, miercuri 4 mai, dacă alegerile locale din acest an se vor desfășura sau nu într-un singur tur. Mai exact, judecătorii discută excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București și care vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

          În acest articol din Legea alegerilor locale se prevede că ,,pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

          În art. 101 alin. 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale se arată că ,,este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. La alineatul 3 se precizează că, ,,în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 82