Situație îngrijorătoare la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Unitatea medicală s-a transformat, de ceva timp, într-un centru provizoriu de asistență socială. Mai precis, în decursul acestui an, peste 20 pacienți, trecuți de 40 de ani, aduși la spital pentru anumite afecțiuni, au ajuns să rămână în unitatea medicală pentru că, după externare, nu mai au unde să se ducă.
De-a lungul anului 2024, au fost pacienți care au petrecut mai multe luni în spitalul de urgență, de unde puteau fi externați, uneori, și după câteva zile. Externarea însemna însă să locuiască în stradă, fără îngrijirea medicală, care, pentru mulți dintre ei, este egală cu supraviețuirea. Cum azilele și centrele de îngrijire din județ sunt supraaglomerate, pacienții rămân în spital. Cel mai dureros este faptul că au fost și încă mai sunt pacienți care nu mai sunt doriți de către familie.
Un pacient, adus de familia sa, a stat în Spitalul Județean Buzău 8 luni, pentru că nu a mai fost dorit acasă.
Spitalul mai trebuie să mai găsească o soluție și pentru un alt fenomen care pare să ia amploare.
Cazarea în aceste cazuri sociale este plătită de stat, prin fondurile de la Sănătate. Grav este că din cauza acestor pacienți, multe dintre paturile de spital rămân blocate. Pentru astfel de cazuri sociale este nevoie și de implicarea primăriilor prin serviciile sociale, de a găsi locuri în căminele de stat dedicate unor astfel de persoane vulnerabile, însă, atât în județ, cât și la nivelul țării, sunt mult prea puține astfel de așezăminte.