Românii care lucrează în străinătate vin acasă de sărbători. Numai că drumul către familia din țară se dovedește însă a fi unul anevoios și surprinzător, mai ales pentru cei nevaccinați și neinformați. Aceștia află la intrarea în țară că, odată, ajunși acasă trebuie să stea în carantină. Un sfert dintre cei care au revenit în țară, în ultimele 24 de ore, prin vămile din județul Arad, au aflat că trebuie să intre în carantină pentru că nu erau vaccinați și nici nu aveau rezultatul negativ al unui test PCR.
Tocmai de aceea, autoritățile le recomandă celor care vin acasă să se informeze înainte cu privire la condițiile de intrare în țară, care se actualizează în permanență. De săptămână trecută au intrat în vigoare noi reguli privind accesul în țară. Astfel, persoanele vaccinate anti-covid sau cele trecute prin boală în ultimele 180 de zile, pot intra fără probleme în țară, fără test și fără carantină, dacă vin dintr-o țară a Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European.
Dacă vin din oricare altă țară de pe glob și prezintă rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării, scapă de asemenea de carantină. Dacă nu au acest test, atunci vor intra în carantină pentru 10 zile. Cei nevaccinați care vin de oriunde din străinătate, fără un test PCR negativ, vor intra în carantină pentru 14 zile. Diferența apare când persoanele neimunizate vin dintr-o țară UE aflată pe lista roșie și au un test negativ PCR. Atunci vor sta în carantină 10 zile.
La fel se va întâmpla și cu cei care vin dintr-o țară din afara UE și prezintă un test negativ. Sunt și câteva excepții de la măsura carantinei. Este vorba de copiii sub 12 ani, cei între 12 și 16 ani, care vin cu test PCR, persoanele nevaccinate care vin din țări roșii cu test și stau în România maximum 72 de ore sau persoane aflate în tranzit care părăsesc teritoriul țării în cel mult 24 de ore.
Între timp intreaga Europă este tot mai îngrijorată de violenţa valului Omicron, care deja a provocat primul deces în Marea Britanie. Îmbolnăvirile de COVID par că au scăpat din nou de sub control și pun presiune pe sistemele sanitare, tocmai când lumea începuse să răsufle ușurată. Noua tulpină se răspândeşte cu o rată fenomenală, care dublează la fiecare 2-3 zile numărul infectărilor.
Persoanele vaccinate cu două doze sunt vulnerabile în fața acestei noi variante virale, așa că autoritățile îndeamnă oamenii să-și facă urgent și doza „booster”, care crește protecția cu până la 70%. Majoritatea țărilor din Europa au trecut la vaccinarea cu supra-rapel, în timp ce în unele dintre ele, printre care și România, încă se duce muncă de lămurire pentru prima doză.