SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE PREȘEDINTELE HM BUZĂU, ȘTEFAN MILOȘ ÎN PRIVINȚA NOULUI SEZON

0
1832

Autor:  Leonard Bunilă

     Handbal Municipal Buzău este foarte aproape să evolueze, din toamnă, în Liga Națională de handbal feminin. În cadrul turneului de baraj de la Pitești, gruparea buzoiană a învins, cu scorul de 39 – 38, formația Cetate Deva, în meciul de baraj pentru ocuparea locului 3. Buzoiencele așteaptă acum ca fosta campioană HCM Baia Mare să se retragă din campionat, din cauza problemelor financiare, pentru a-i lua locul în prima ligă. La câteva zile după turneul de la Pitești, președintele clubului HM Buzău, Ștefan Miloș  trage un semnal de alarmă în privința problemelor financiare de la club, în contextul unei mult așteptate promovări în Liga Națională a grupării buzoiene de handbal.

Reporter: Domnule Miloș, felicitări pentru rezultatele obținute de formația pe care o conduceți la turneul de baraj de la Pitești. Vă rugăm să ne povestiți cum ați trăit acest turneu?

Ștefan Miloș: Mulțumesc pentru aprecieri! În primul rând, vreau să menționez că a fost un turneu destul de dificil, în condițiile în care avem un lot restrâns, de doar 12 jucătoare, dintre care trei portari, și a fost foarte greu să ducem trei jocuri în doar patru zile, pentru că au fost adversari unul și unul. Pentru noi, clasarea pe locul 3 este o mândrie și o onoare. Am câștigat două meciuri iar în cel pierdut, cu Măgura Cisnădie, echipă de Liga Națională, accidentările jucătoarelor noastre au contat decisiv în economia jocului. De altfel, vreau să menționez că am fost singura echipă care a avut jucătoare accidentate, și chiar a fost nevoie de ajutorul ambulanței la acel meci, cu Cisnădie. Accidentările au fost cauzate de jocurile foarte multe pe care le-am avut în ultimul timp, iar lotul de jucătoare este restrâns. Așadar, ocuparea locul 3 este o mândrie pentru noi și ar permite, în eventualitatea unei retrageri din Liga I a formației HCM Baia Mare, promovarea în prima ligă. Totuși, din start țin să spun că nu îmi doresc desființarea formației HCM Baia Mare, dar dacă acest lucru se va întâmpla, noi nu avem nicio vină.

Rep.: Practic, HM Buzău este aproape de promovarea în prima ligă. Ce urmează să se întâmple în viitorul apropiat?

Ș.M.: Așteptăm, în primul rând, scris negru pe alb, că suntem acceptați în prima ligă. Acum am început să derulăm demersul pentru a pregăti o eventuală prezență în Liga Națională. Din punctul nostru de vedere, al conducerii și al jucătoarelor,  noi am făcut tot posibilul să ajungem aici. O mare problemă va fi atunci când, în cazul în care vom promova, lotul nostru va trebui îmbunătățit valoros și numeric și, bineînțeles, fără finanțare, nu vom putea evolua în Liga Națională. Noi, cei din conducerea clubului, am contactat mai multe jucătoare, pentru că perioada de transferuri este foarte scurtă, și dacă așteptăm până în august sau septembrie, cand va începe campionatul, deja este prea târziu.

Rep.: Ați adus vorba de finanțare, o eventuală prezență a HM Buzău în Liga Națională ar însemna cheltuieli mult mai mari decât în divizia secundă. Cum veți reuși să găsiți fonduri pentru a putea evolua în prima ligă?

Ș.M.: La ora actuală, noi nu ne bazăm pe nimic, pentru că de la Consiliul Județean am primit doar 70.000 de lei, iar în semestrul 2 vom primi doar 30.000 de lei,  bani care nu ne vor ajunge nici pentru o lună în Liga Națională. Țin totusi să le mulțumesc celor de la Consiliul Județean pentru acest sprijin! De la Primăria Buzău, după cum știți și dumneavoastră, nu am primit niciun ban în acest an, din cauza problemelor de acolo (N.R. – Primăria Buzău nu poate aloca fonduri către asociații sportive și culturale, din cauza unei ordonanțe care interzice acest lucru în cazul în care o primărie are datorii istorice). Singurii care au fost alături de noi sunt niște sponsori inimoși, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale, frații Grădinaru, (N.R. – patronii societății Global) cei care au anunțat că vor fi alături de noi și în continuare. Mi-ar părea foarte rău ca Buzăul, în cazul în care echipa noastră va promova, să nu poată continua din cauza problemelor financiare.

Rep.: Veți încerca să mai găsiți sponsori pentru echipă?

Ș.M.: Da, vă dați seama că vom face tot posibilul să mai aducem sponsori la echipă. Indiferent de ce se va întâmpla, în cazul în care municipalitatea nu se va implica, va fi aproape imposibil de continuat. Ar fi păcat pentru că este poate cea mai iubită echipă din județ și am fi meritat să putem juca în prima ligă. Vreau să fie clar că cei care vor ajuta echipa cu bani trebuie să știe că la clubul nostru totul este transparent, la lumină cum se zice, și au posibilitatea să verifice cum se cheltuie banii lor. Ba mai mult, pot acorda acești bani direct jucătoarelor, nefiind nevoie să intre banii prin conturile clubului nostru sau prin alte conturi.

Rep.: Liga Națională de handbal feminin nu se compară cu Divizia A. În cazul unei promovări, veți mai aduce jucătoare la echipă?

Ș.M.: Părerea mea este că mai e nevoie de 5-6 jucătoare de valoare, pentru că noi momentan avem echipă, nu și lot. Cam 5-6 jucătoare de valoare ar face ca echipa noastră să fie la un nivel mediu în Liga Națională pentru că altfel, nu avem nicio șansă. Vă dați seama că nu ne permitem noi să aducem jucătoare de mare valoare pentru că bugetul nu ne permite, dar cu niște jucătoare care pot percepe un salariu de 1.000 – 1.500 de euro pe lună, maximum, părerea mea este că am putea să facem față în prima ligă. Oricum, fără un buget de 500.000 – 600.000 de lei, minimum pentru o echipă de primă ligă, nu putem să facem față în Liga Națională de handbal feminin.

Rep.: Ce urmează pentru handbaliste în următoarea perioadă?

Ș.M.: Fetele sunt în vacanță în perioada următoare, până la sfârșitul lunii, după care vor reveni la antrenamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here