A FOST PROMULGATĂ ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE

0
542

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care pensiile speciale  ale demnitarilor au fost eliminate, ceea ce înseamnă că actul normativ este pus în aplicare  odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. Legea de eliminare a pensiilor speciale  a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament, aproape în unanimitate, UDMR fiind singurul partid care nu a votat acest proiect, motivând faptul că indemnizația pentru limita de vârstă a foștilor deputați și senatori reprezintă doar 1,38% din totalul pensiilor speciale. Dreptul senatorilor și deputaților de a primi indemnizația pentru limită de vârstă va fi eliminat nu doar pentru viitor, ci inclusiv indemnizațiile aflate acum în plată vor înceta.

Pensia specială se acordă la încetarea mandatului de senator sau deputat, după ce parlamentarii ating vârsta standard de pensionare din Legea pensiilor publice sau din alte legi speciale. Cuantumul pensiei speciale se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Totuși, cuantumul net al indemnizației nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.

Foarte important este că indemnizația parlamentarilor se cumulează cu pensia stabilită în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, dar și cu alte venituri pe care le realizează aceștia. Indemnizația se plătește din bugetul de stat. Pensiile speciale  nu se acordă parlamentarilor condamnați definitiv pentru fapte de corupție comise în calitate de deputat sau senator, dar și pentru alte infracțiuni.

În prezent, un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună. Pensiile speciale sunt cuprinse între 2.000 și aproape 15.000 de lei pe lună, în funcție de câte mandate a avut demnitarul. Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here