ANCOM: 75% DINTRE ROMÂNI SUSŢIN CĂ TELEFOANELE MOBILE RADIAZĂ CEL MAI MULT

0
388

Datele unui studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) arată că trei sferturi dintre români (75%) consideră că telefoanele mobile reprezintă principalele surse de radiaţii, în timp ce două din zece persoane (19%) au afirmat că tehnologia 5G are efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor, florei şi faunei. Conform cercetării, patru din zece români (43%) s-au declarat ,,deloc preocupaţi/îngrijoraţi” de posibilele efecte ale radiaţiilor asupra sănătăţii, iar 27% au spus că sunt „puţin preocupaţi” de acest aspect. Pe acelaşi subiect, doar 3% au menţionat că sunt foarte preocupaţi de faptul că radiaţiile le pot afecta sănătatea, 7% au afirmat că sunt destul de preocupaţi, în timp ce 18% s-au declarat preocupaţi.

Raportul ANCOM relevă, totodată, faptul că principalele preocupări ale românilor faţă de efectele radiaţiilor sunt, în ordine: vitezele tot mai mai mari la Internet (39% dintre sufragii), apariţia 5G (37%), pandemia de coronavirus (33%), reţelele Wi-Fi în locuri publice (24%) şi „Altceva” – cu 14% din totalul celor chestionaţi. Întrebaţi cum se protejează de radiaţii, aproape 60% dintre cei chestionaţi susţin că nu fac aceste lucru, peste un sfert (26%) spun că încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă a dispozitivelor, 16% că încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu, utilizarea căştilor pentru a vorbi la telefon), iar 11% opresc pe timpul nopţii telefonul sau routerul Wi-Fi.

În ceea ce priveşte sursele de informare referitoare la posibilele efecte ale radiaţiilor asupra sănătăţii, 64% au invocat televizorul şi radioul, 54% au menţionat diversele pagini de Internet, 40% au precizat discuţiile cu familia şi prietenii, 39% s-au referit la reţelele sociale şi 16% au mizat pe manualele de instrucţiuni şi pe locul de muncă. Pe subiectul 5G, şase din zece români (62%) au declarat că au cunoştinţă despre acest termen, în timp ce peste o treime (34%) nu cunosc informaţii despre această tehnologie.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (55%) au declarat că tehnologia 5G va aduce viteze foarte mari de Internet, 40% dintre români au spus că aceasta va fi utilizată pe mai multe obiecte din jurul nostru, iar 25% că 5G va face viaţa mai uşoară. În acest context, 28% dintre persoanele intervievate au menţionat că vor folosi tehnologia 5G în următorii 2-3 ani. Pe de altă parte, 19% din totalul respondenţilor au afirmat că 5G are efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor, florei şi faunei, în timp ce 15% sunt de părere că noua tehnologie este parte a strategiei mondiale de manipulare a populaţiei. Conform datelor ANCOM, 55% dintre români nu ştiau că nivelul radiaţiilor în România este măsurat permanent, încă de acum mai mult de zece ani.

La întrebarea privind cele mai importante îngrijorări faţă de 5G, 38% dintre cei chestionaţi au spus că există multe dezinformări/ştiri false, 22% că nu se cunoaşte impactul radiaţiilor telefoniei mobile asupra sănătăţii populaţiei, 17% au răspuns că autorităţile nu sunt suficient de precaute cu introducerea noii tehnologii. Totodată, 15% dintre intervievaţi cred că, în România, reţelele 5G vor radia mai puternic decât în alte state vest-europene, iar 14% susţin că în unele ţări implementarea 5G a fost suspendată/amânată.

De asemenea, pe lista elementelor considerate ca fiind surse de radiaţii, 75% dintre români au pus telefoanele mobile, 69% au mizat pe antenele de telefonie mobilă, 45% pe liniile de înaltă tensiune, 41% aparatele electrocasnice (televizoare, cuptoare cu microunde etc.), 38% computerele/laptopurile/tabletele, 35% echipamentele radar, 34% routerele fără fir, 28% reţelele de computere wireless şi 13% încălzirea prin inducţie. În plus, raportul ANCOM evidenţiază faptul că 95% din totalul respondenţilor au afirmat că utilizează cel mai des în gospodărie telefonul mobil, urmat de computer/laptop (61%), router Wi-Fi (58%), televizoarele conectate la Internet (38%) şi tabletele (32%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (49%) au declarat că, în raport cu tehnologia, au o relaţie neutră, indiferentă. În acelaşi timp, 37% s-au declarat pasionaţi de tehnologie şi că adoptă cu uşurinţă şi plăcere noile echipamente şi servicii, în timp ce 14% au răspuns „sunt tehnofob manifest anxietate sau frică legate de efectele tehnologiei”. Cercetarea ANCOM, intitulată „Atitudinile şi percepţiile populaţiei privind radiaţiile câmpurilor electromagnetice”, a fost realizată cu sprijinul Metro Media Transilvania, în perioada septembrie – octombrie 2020, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.446 de persoane fizice, cu vârste de peste 16 ani, indiferent dacă folosesc sau nu servicii de comunicare electronice.

Metoda de realizare a cercetării a avut la bază un chestionar telefonic, iar marja de eroare este de +/-2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a costat puţin peste 30.000 de lei. La începutul lunii februarie a acestui an, ANCOM a anunţat, în Planul de acţiuni al instituţiei pentru 2021, că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =