EROII REVOLUŢIEI, COMEMORAŢI LA BUZĂU

0
1089

Buzoienii care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor din decembrie 1989 vor fi comemoraţi astăzi, cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, în Piața Daciei, începând cu ora 10.00. Manifestările, ce marchează 30 de ani de la Revoluția din `89, vor începe cu întâlnirea oficialităţilor civile şi militare, cu ceremonial militar, salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi Intonarea Imnului de Stat al României. Va urma serviciul religios oficiat de soborul de preoţi şi rostirea de alocuţiuni de către reprezentanţii Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989 „Club 22 Buzău”. La final, vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989, iar după acest moment solemn va defilat Garda de Onoare a Garnizoanei şi Muzica Militară.

Ca în fiecare an, rude şi apropiaţi ai celor care şi-au pierdut viaţa în însângeratul decembrie 1989 fi în Piaţa Dacia şi vor aprinde candele la Monumentul Eroilor. Programul manifestărilor va continua în localitatea Spătaru, la bustul generalului Ştefan Gușă, începând cu ora 11.15. În total, 47 buzoieni au murit în Revoluţia Română din 1989. 25 dintre aceştia au murit pe raza judeţului Buzău iar ceilalţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara. Alţi buzoieni, militari sau studenţi, se sacrificau pe meleagurile altor judeţe. Numai în luptele de la Aeroportul Otopeni au murit cinci buzoieni: Grigore Florin, militar în Târgovişte, paraşutiştii Traian Ilieş şi Laurenţiu Purcherea şi elevii de la Câmpina, Cătălin Patulea şi Viorel Samoilă.

În Buzău, manifestațiile din `89 au început pe 22 decembrie, relativ de dimineața în jurul orei 11:00, prelungindu-se până după-amiază când s-au auzit primele împușcături. Două zile mai târziu, pe 24 decembrie, în Buzău au intrat tancuri și TAB-uri pentru a restabili ordinea. Împușcăturile au mai durat încă două zile, dar sporadic, iar Tribunalul Buzău a fost incendiat pentru a se distruge anumite arhive. Pe cerul Buzăului au apărut elicoptere militare și MIG-urile de la Unitatea de Aviație de la Boboc. Au fost zeci de morți și de răniți în acele zile. La scurt timp după victoria revoluției din 1989, Buzăul a fost declarat oraș martir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here