IOANA TEODORA TODORESCU, O TÂNĂRĂ BUZOIANCĂ PENTRU CARE VOLUNTARIATUL ESTE O LEGE A FIRII

0
1542

Ioana Teodora Todorescu, un nume care cu siguranță îmi va rămâne întipărit în minte. De ce? Pentru că este unul dintre tinerii care, imediat ce a terminat Colegiul Național ,,B.P.Hasdeu”, a ales ca drum în viață să se implice în proiecte extrem de ambițoase, ce au menirea de a-i ajuta pe cei din jur. Voluntariatul pentru ea este o lege a firii. Este o tânără care te impresionează prin modul matur cu care abordează problemele vieții, acolo unde există, și mai ales prin faptul că alege să facă ceea ce îi place și o caracterizează. Este de altfel și o „voce” literară autentică şi de mare perspectivă, prin prisma numeroaselor premii pe care le-a obținut în cei 4 ani de liceu. Mai multe însă despre acest om minunat puteți afla în următorul interviu:

Reporter: Ați terminat Colegiul Național ,,B.P.Hasdeu”, iar pe durata celor 4 ani de liceu ați obținut multe premii la literatură. Puteți să îmi spuneți care dintre acestea v-a făcut să vă înțelegeți vocația?

Ioana Teodora Todorescu: Fiecare premiu obținut în domeniul literaturii m-a ajutat să-mi descopăr și să-mi dezvolt pe mai departe o pasiune, însă vocația mea este situată în alt plan. De când eram mică mi-am dorit să devin medic și și am rămas dedicată acestui vis, care din jocul unui copil a devenit vocația adultului care sunt astăzi.

Rep: Sunteți o „voce” literară autentică şi de mare perspectivă. Cine v-a insuflat această pasiune?  

Ioana Teodora Todorescu: Pasiunea pentru literatură am descoperit-o  în primul an de liceu, datorită doamnei profesoare de limba și literatura română Nina Marcu. Îmi amintesc cu drag de prima săptămână de liceu, când ne-a dat ca temă un eseu autodescriptiv. A văzut potențial în ceea ce am scris și de aici a început experiența mea de concurs și în prealabil cea de olimpic la limba și literatura română. Tind să cred însă că talentul literar l-am moștenit de la mătușa mea, Marilena Trifan, care se dedică atât carierei de educator cât și literaturii pentru copii.

Rep: Am văzut că sunteți autoarea unor publicații, mai ales proză.  De ce nu ați ales poezia?

Ioana Teodora Todorescu: Pentru mine, proza – și de un an dramaturgia –  sunt segmente care mi se potrivesc cel mai bine din punct de vedere al stilului. Îmi oferă o sferă mult mai largă a exprimării și o lejeritate prielnică imaginației și emoției pe care eu am ales să le expun în mod caracteristic. Poezia, din punct de vedere tehnic, mi-a ridicat dintotdeauna dificultăți, astfel că nu am abordat acest tip de scriere și probabil nici nu o voi face prea curând. Prefer o anumită libertate a cuvântului.

Rep: Cum reușește o tânără să aibă atât de multe activități în zona culturală?

 Ioana Teodora Todorescu: Zona culturală ar trebui să fie una de comfort pentru fiecare tânăr. Singura poveste ce poate sta în spate este dorința de a schimba ceva…pornind de la propria persoană. Nu este de ajuns să mă lamentez asupra lucrurilor care îmi displac în jurul meu, ci trebuie să acționez într-un fel sau altul. Așa am ajuns să pun pe picoare mai multe proiecte ce vizează însănătoșirea comunității în care îmi desfășor  și voi continua să-mi desfășor continui activitatea.

Rep: Ce înseamnă pentru tineri voluntariatul? Cunosc aceasta noțiune și mai ales beneficiile pentru ei?

Ioana Teodora Todorescu: Voluntariatul reprezintă un aspect vital în societatea ca ansamblu de problematici. Sunt puțini tinerii care cunosc beneficiile acestui act și mai ales sunt puțini care practică voluntariatul. Aici intervine lipsa de informare și lipsa încurajării spre aceste activități. Voluntariatul aduce numeroase beneficii tânărului pe planul dezvoltării personale, dar și comunității, mai ales ONG-urilor. Aceste idei îmi doresc să le promovez în proiectul ,,A sip of future”, care se va derula în scurt timp și unde aștep cu mare drag cât mai mulți elevi. Vom aborda de asemenea proiectele Erasmus + și privilegiile pe care astfel de schimburi de experiență le aduc tinerilor. Voi avea lângă mine câteva persoane extrem de implicate în citizenship-ul activ , alături de care voi planifica activități non-formale și un dialog cât mai plăcut pentru tânărul auditoriu. Acest workshop se va desfășura într-un spațiu frecventat și preferat de tineri, astfel încât atmosfera să fie una cât mai detașată.

Rep: V-ați ocupat, alături de o echipă și de Crucea Roșie, de organizarea balului caritabil. Ați spus că a fost o experiență minunată și că începeți pregătirile pentru cea de-a II-a ediție. Care va fi tema acesteia? 

Ioana Teodora Todorescu: Balul caritabil a fost o experiență pe care aș repeta-o cu mare drag oricând, drept urmare proiectăm următoarea ediție. Deși timpul ne-a presat destul de tare, s-a dovedit că, dacă există dedicare și pui pasiune, rezultatul nu poate fi decât minunat. Feedback-ul din partea celor prezenți mi-a dat curaj atât mie cât și echipei. Tema va fi cel mai probabil axată pe România tradițională. Pe ie, pe port, pe obiceiuri care ar trebui să rămână vii nu doar pentru o seară. Vom veni cu ceva nou și în acestă ediție, însă păstrăm secretul și vă așteptăm la bal să descoperiți despre ce este vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here