Țările din Uniunea Europeană au termen până în 2021 să scoată de pe piața consumatorului toate articolele de unică folosință fabricate din plastic, în cazul în care există alternative. Potrivit noilor norme adoptate de Consiliul UE, în maxim 2 ani vor trebui să dispară beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi, fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.
Măsura este obligatorie și pentru România, iar în acest sens autoritățile pregătesc o lege care să reducă deseurile din plastic, de unica folosință.
Supermarketurile au început deja să înlocuiască articolele din plastic de unică folosință, cu altele biodegradabile din carton, celuloză din porumb sau trestie de zahăr.
Deșeurile din plastic reprezintă una dintre principalele surse de poluare. Proporțiile dezastrului se văd cel mai bine primăvara, atunci când râurile sunt pline de PET-uri, iar în păduri, după grătare, rămân abandonate cantități mari de farfurii, pahare și alte tacâmuri de plastic, de unică folosință. Cel mai grav este ca toate acestea se descompun in sute de ani.
Odată cu eliminarea articolelor de plastic se reduce și poluarea cauzată de producția și transportul acestora. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să scadă cu 3,4 milioane de tone. De asemenea, se vor economisi și cantități uriașe de produse petroliere folosite ca materie primă în procesul de fabricație.