De la soldați și gradați voluntari, până la ofițeri – mii de tineri din România aleg, an de an, să îmbrace haina militară, în dorința de a-și asigura un viitor stabil lor și, după caz, familiilor lor.
Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat, care îndeplineşte funcţii de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari. Ei reprezintă baza principală de selecţie pentru corpul maiştrilor militari şi a subofiţerilor. Candidaţii care optează pentru profesia de soldat și gradat profesionist nu susțin concurs de admitere sub forma unor examene scrise, însă sunt ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut de fiecare în parte, în funcţie de performanţele înregistrate la probele de selecţie, de nivelul studiilor absolvite și de rezultatele obţinute, precum şi de opţiunile proprii. În această categorie, intră și persoanele fără bacalaureat, cu condiția să-și continue studiile și să obțină între timp diploma de bacalaureat. După un stagiu de pregătire de 4 luni, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt repartizați la unități unde semnează un contract de patru ani mai întâi, iar apoi contracte ulterioare de doi sau trei ani, în funcție de vârstă.
În fiecare an, Ministerul Apărării pune la dispoziție locuri în diferite specialități-tanchiști – infanteriști, poliție militară, vânători de munte, marinari, parașutiști, apărare NBC (nucleară-bacteriologică-chimică) și rachetiști.
Limita maximă de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii profesionişti din Ministerul Apărării Naţionale este de 55 de ani, vechimea în armată fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.