CERCETAȚI PENTRU PUNEREA ÎN CIRCULAŢIE A UNOR BANCNOTE DE 50 DE EURO, FALSE. VIDEO.

0
158

Pentru doi bărbaţi, din Sibiu şi Iaşi, s-a dispus ieri, 17 aprilie, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, respectiv măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile,  într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație de valori falsificate și înșelăciune.

Din cercetări a reieșit că, la data de 15 decembrie 2023, doi bărbaţi, de 37 şi 41 de ani, din Sibiu şi Iaşi, s-ar fi deplasat cu autoturismul în Buzău şi Vrancea, unde ar fi plasat 3 bancnote de 50 de euro, susceptibile a fi contrafăcute, la comercianţi de produse agricole şi alţi operatori economici. Bărbaţii ar fi invocat că ar fi revenit recent din străinătate şi ar deţine doar valută.

În continuarea cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada 29 – 30 decembrie 2023, ar mai fi plasat, în mod asemănător, alte 5 bancnote false de 50 de euro, la săli de jocuri sau societăţi comerciale din Iaşi şi Vrancea, prin determinarea persoanelor vătămate să efectueze schimburi valutare la un preţ mai mic decât cursul valutar oficial.

Ulterior, când au mers la case de schimb valutar pentru a converti în lei bancnotele respective, păgubiţii ar fi realizat că au fost înşelaţi.

La data de 16 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, în Bucureşti şi Iaşi, la imobile utilizate de către cei doi.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor trei telefoane mobile, bunuri a căror provenienţă nu a putut fi dovedită şi despre care există bănuiala că ar proveni din săvârşirea de infracţiuni,1.400 de lei şi 200 de euro.

În baza materialului probator administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii celor doi bărbaţi, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Ieri, 17 aprilie, cei doi au fost prezentaţi Judecătoriei Buzău cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 37 de ani, din Sibiu şi continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile faţă de bărbatul de 41 de ani, din Iaşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ și cel al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti şi Inspectoratului de Jandarmi Județean Iaşi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 20