KLAUS IOHANNIS CANDIDEAZĂ LA ȘEFIA NATO

0
205

Klaus Iohannis a intrat oficial în competiție, alături de premierul Olandei, Mark Rutte, pentru funcția de secretar general al NATO. Numirea unui secretar general al NATO se face prin consens între cele 31 de ţări membre la capătul unei proceduri adesea opace și în urma unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor.

Odată cu anunțul public privind candidature sa la șefia Alianței Nord-Atlantice, președintele României a enumerat și atuurile României în această competiție: țara noastră – pilon de stabilitate și de securitate în regiune, alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, contribuția la misiunile și operațiunile NATO, prezență militară în Balcanii de Vest, contribuții la securitatea Mării Negre.

Decizia privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea alianței nord-atlantice va fi luată la Summit-ul NATO din luna iulie de la Washington.

Premierul Olandei, Mark Rutte, susținut de cel puțin 20 dintre cele 31 de state membre, între care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + = 19