TERENURI AGRICOLE DISTRUSE DE DEZVOLTARE

0
187

Legumicultura buzoiană a fost și este afectată de dezvoltarea imobiliară. Necesitatea de a dezvolta tot mai multe proiecte imobiliare și dorința de maximizare a profiturilor au condus la o intensificare a tranzacțiilor cu terenuri ce s-au aflat sau care încă se află în circuitul agricol. Cercetătorii Bancii de Gene din Buzău sunt de părere că foarte multe terenuri agricole fertile, numai bune pentru legumicultură, au fost desființate în  ,,folosul” construcțiilor. Așa se face că suprefețe generoase de terenuri au fost ,,înghițite” din cauza dezvoltării imobiliare.

Cercetărorii consideră că dezvoltarea imobiliară ar fi trebuit făcută după alte reguli, pe terenuri degradate.Reprezentanții Băncii de Gene cred că lipsa unui plan național bine gândit pentru a dezvolta agricultura a dus la astfel de dezechilibre.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pe primele 11 luni ale anului 2023, Buzăul s-a situat în topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate, respectiv 6.500. Conform acelorași surse, Buzăul, alături de județele Timiș, Dolj, Brăila și Arad, cu un total de aproape 30.000 de tranzacții, acoperă aproape un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în acest interval la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 + = 46